factoring van je debiteuren
Blog

Is factoring van je debiteuren slim?

Het managen van je cashflow is voor veel ondernemers een uitdaging. Doordat klanten vaak te laat betalen komt vaak niet uit hoe je je cashflow verloop had ingeschat. Dat kan zomaar betekenen dat er geen middelen zijn om je plannen te financieren. En in het ergste geval kan je zelf niet meer aan je verplichtingen voldoen. Er zijn meerdere maatregelen die je kunt nemen om dat beter te organiseren. Eén daarvan is factoring van je debiteuren. Het komt erop neer dat je een factoringmaatschappij je debiteuren laat voorschieten. Zij gaan dan vervolgens het beheer op je debiteuren doen. Zodoende heb je veel eerder de cash die in je debiteuren zit tot je beschikking. In dit blog vertellen we de voor- en nadelen.

Voor- en nadelen factoring debiteuren

In de eerste alinea hebben we al een voordeel benoemd van factoring van je debiteuren. Belangrijkste is dat je de middelen die in je debiteuren zitten eerder tot je beschikking heb. Voordeel daarvan is weer dat je deze middelen weer kunt inzetten om te ondernemen. Naast dat je je rekening kunt betalen kun je er ook je groeiplannen mee financieren. De weg van factoring is vaak een wat makkelijkere weg dan de weg naar een financiering bij de bank. Daarnaast is het meer op maat financieren. Want hoe meer debiteuren je hebt hoe meer er via factoring gefinancierd wordt. Let wel er kan ook een risico aan zitten. Er zitten natuurlijk ook nadelen aan deze vorm. Relatief is gezien is het best duur. Je betaalt een behoorlijke provisie die over het algemeen veel hoger ligt dan de rente die je betaalt bij bijvoorbeeld een krediet die je bij een bank regelt. Ook kan het zijn dat de factoring bepaalde klanten niet wil voorfinancieren omdat ze die niet kredietwaardig genoeg vinden. Dat kan betekenen dat het knelpunt wat speelt niet echt opgelost wordt.

Wat zijn andere mogelijkheden?

Er zijn natuurlijk meer manieren om beter grip te krijgen op het debiteurenrisico. Hierboven benoemden we al dat een factoringmaatschappij je debiteuren toetst op kredietwaardigheid. In het grip krijgen op het debiteurenrisico is de eerste belangrijke stap om zelf ook een toetst te doen op de kredietwaardigheid van een potentiële klant. Hiermee voorkom je dat je hier een te groot risico op gaat lopen. Naast dat is het belangrijk je debiteurenbeheer zelf goed te organiseren. Dus goede software om te factureren en te volgen of er betaald is. En het is belangrijk om samen te werken met een goed incassobureau.

Laat een antwoord achter