Blog

Het moderne karate

Nieuwe vechtsport

Een van de snelst groeiende populaire sporten van het moment is mixed martial arts. Ofwel de combinatiesport waar vechters het tegen elkaar opnemen en het beste van verschillende vechtsporten gebruiken om het gevecht te winnen. Vooral populair gemaakt door de UFC of Ultimate Fighting Championship die op televisie de spectaculaire gevechten uitzend gaan meer en meer sporters deze sport uitproberen.

De vraag is natuurlijk wat dit betekend voor de andere, meer traditionele vechtsporten zoals Karate en Judo. Zullen deze sporten hun leden verliezen aan deze nieuwe combinatiesport? Waarschijnlijk niet. Gooi je karatepakken nog niet de deur uit want ze kunnen nog weleens goed van pas komen. Het is namelijk zo dat MMA een combinatiesport is maar dit betekent niet dat je alles moet kunnen. Ja uiteindelijk zul je in de belangrijkste disciplines je vaardigheden moeten opbouwen maar dit betekent niet dat je niet ook nog een specialiteit kunt hebben. Veel van de beste vechters in de sport hebben een specialiteit waarin ze uitblinken en proberen daarmee hun tegenstander uit te schakelen. Zo was Ronda Rousey een Judo specialist en is Stephen Thomspon een karate specialist.

Begin van karate

Karate is natuurlijk een van de bekendste vechtsporten in de wereld. Ontstaan in Okinawa Japan. De sport is vooral gefocust op stoot- en traptechnieken en is daarom gevoelig tegen worstelen. Karate is bij wedstrijden intens, maar lang niet zo intens als bijvoorbeeld MMA. Dit is omdat karate met een puntensysteem werkt terwijl bij MMA het doel een knock-out of submission is. Er hangt bij beide sporten ook een filosofie aan de vechtsport vast. Het gaat bij karate niet om winnen of verliezen maar om de verbetering van het karakter van de beoefenaar. De filosofie rondom karate is ook dat het uitsluitend voor zelfverdediging mag worden gebruikte. Er is geen eerste aanval in karate.

Het was rond het begin van de 20e eeuw dat karate zich verplaatste van Okinawa naar het vasteland van Japan. Er was rond deze tijd veel culturele uitwisseling. De persoon die wordt gezien als de pionier van het moderne karate is de man Gichin Funakoshi. Hij heeft zijn hele leven gewijd aan de popularisatie van de sport. Toen Japan Korea bezette was het verboden voor de Koreanen om hun eigen cultuur te beoefenen. Het was desondanks wel voor de Koreanen toegestaan om de sport karate te beoefenen. Dit was opvallend aangezien de Koreanen ook hun eigen krijgskunsten hadden beoefend in het verleden. Desondanks waren deze oude krijgskunsten vergeten en wisten de Koreanen niet meer hoe de krijgskunsten in elkaar zaten. Dankzij karate konden de Koreanen hun oude vechtsport opnieuw leven inblazen en tegenwoordig staat deze bekend als Taekwondo.

Laat een antwoord achter